Viña Concha y Toro

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1883

Total export:
 

Total kapacitet:
 -

Areal vinodlingar:
 7 447 ha

Chefs-oenologer: 
 
Enrique Tirado
 Ignacio Recabarren
 Marcelo Papa

Tidigare chefs-oenologer: 
 
Carlos Halaby

Konsulterande oenolog: 
 -

Ägare: 
 Börsnoterat bolag.
 Majoritetsägare
 
familjen Guilisasti

Adress huvudkontor:
 Av. Nueva Tajamar 481,
 Torre Norte, p. 15
 Las Condes, Santiago

Telefon huvudkontor:
+56 2 476 50 00  

Fax huvudkontor:
 +56 2
476 51 86

E-mail huvudkontor:
 info@conchaytoro.cl

Webbsida:
 www.conchaytoro.com

Svensk agent:
 
Concha y Toro Sweden AB
 Katarinavägen 20, 1 tr.
 SE-116 45 STOCKHOLM
 Tel. +46 08 505 667 60
 Fax +46 08 505 65 299
 info@conchaytoro.se
 www.cytsweden.se


Chiles största vinproducent har sitt namn från Melchor de Concha y Toro, som bildade företaget år 1883. Han var av adlig börd, sonson till den förste spanske markisen av Casa Concha, och en inflytelserik politiker, bl.a. såsom senator och finansminister. Hans ekonomiska situation förbättrades avsevärt när han gifte sig med Emiliana Subercaseaux, dotter till en av Chiles rikaste gruvägare, som hade stora markområden i Pirque på Maipo-flodens södra strand. År 1875 byggde Melchor och hans hustru ett lustslott med en 25 hektar stor park på Emilianas ärvda mark, och åtta år senare började de plantera importerade franska druvplantor på angränsande marker.

Redan under grundarnas livstid blev Viña Concha y Toro en av landets mest betydande vinproducenter. Sönerna utvidgade verksamheten successivt, men i påföljande generation blev ägandesituationen så komplicerad att man år 1921 ombildade familjeföretaget till ett aktiebolag. Inriktningen av verksamheten på expansion och produktion av kvalitetsviner gjorde aktierna så attraktiva att företaget år 1932 kunde introduceras på Santiago-börsen. Tillgången på kapital gjorde att man redan året därpå kunde starta med export av vin till Europa.

På 1950-talet började en ung fondmäklare med familjeanknytning till grundarna, Eduardo Guilisasti, att själv köpa aktier i Viña Concha y Toro, och 1957 blev han invald i styrelsen. År 1970 tog han kontrollen över företaget som arbetande styrelseordförande, en post som han innehade ända tills han avled 1998. Under denna period skedde en mycket kraftig expansion, som ytterligare accelererades i och med introduktionen på New York-börsen år 1994, då man fick ett tillskott på över 50 miljoner US-dollar.

I dag har Viña Concha y Toro egna vingårdar på 16 olika ställen i alla de chilenska vinregionerna och 5 produktionsanläggningar med en total kapacitet av 130 miljoner liter. Man är nu världens största exportör av vin till USA. 

I stor utsträckning bygger Concha y Toro sin expansion på skapandet av starka varumärken. Redan 1960 lanserade man den nuvarande storsäljaren Casillero del Diablo, och byggde vinets namn på legenden att Melchor de Concha y Toro hade lyckats eliminera stölder genom att hitta på att djävulen höll till i en av vinkällarna. Namnen Marqués de Casa Concha och Don Melchor knyter direkt an till grundaren och företagets långa historia, medan namnen t.ex. Sunrise och Trio vänder sig till en mindre traditionsbunden kundkrets.

Alliansen med Baron Philippe de Philippe Rothschild S.A. vid skapande av ett av de första och dyraste chilenska premiumvinerna, Almaviva, gav inte bara företaget prestige, utan också tillgång till det franska företagets distributionskanaler, särskilt i Europa. Redan dessförinnan hade vinet Don Melchor under flera år ställningen som Chiles bästa vin; ett premiumvin innan termen hade börjat användas utanför USA. Framgångarna med vinerna Trio, Amelia och Terrunyo, kan i stor utsträckning tillskrivas den mycket uppmärksammade chilenske oenologen Ignacio Recabarren, som anlitades 1995 för att skapa dessa nya serier.


Sommarslottet och parken i Pirque


Djävulens tillhåll

Sendero

Frontera

Sunrise

Casillero del Diablo

Trio

Marqués de Casa Concha

Terrunyo

Amelia

Don Melchor

Gravas de Maipo

Carmín de Peumo

Gran Reserva Serie Riberas