Viña Falernia

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1998

Total export:

 2.435.000 liter

Total kapacitet:

Areal vinodlingar:
 320 ha


Chefs-oenolog: 
 Giorgio Flessati

Tidigare chefs-oenolog: 
-

Konsulterande oenolog: 
-
Ägare: 
 Aldo Olivier G.
 Giorgio Flessati (Consilia)

Adress huvudkontor:
 
Kilómetro 52, Ruta 41,
 Cruze Gualligualca
 Casilla 8,
 Vicuña, IV Región

Telefon huvudkontor:
 +56 - 51 - 41
22 60

Fax huvudkontor:
 +56 - 51 -
41 20 91

E-mail huvudkontor:
 info@falernia.com  

Web-sida:
 www.falernia.com

Svensk agent:
 
Wine World
AB
 Regeringsgatan 109
 SE-111 39 Stockholm
 Tel. +46 8 662 18 00
 Fax +46 8 662 18 02
 johan@wineworld.se
 www.wineworld.se


För femtio år sedan kom Aldo Olivier Gramila till Chile, tillsammans med sina föräldrar och sju av sina nio syskon. De hade rest från Trento i norra Italien för att söka sig en ny framtid och steg i land i hamnstaden Coquimbo, omkring 40 mil norr om Santiago. I den bördiga och sägenomspunna Elqui-dalen, där Nobelpristagaren Gabriela Mistral hämtat sin inspiration, slog de sig ned och började med stor flit odla vindruvor och frukt. Med tiden blev de stora producenter av den chilenska varianten av Papayafrukter och av druvor till den destillerade nationaldrycken Pisco, som alla besökande svenskar lär sig älska i form av Pisco Sour.

Under alla år hade Aldo Olivier behållit en nära kontakt med sin kusin Giorgio Flessati i Italien. Han är oenolog och ägare till flera vinproducerande företag i Trento- och Trentinoområdena. Dessutom har han byggt upp ett distributionsnät för alkoholhaltiga drycker som täcker en stor del av världen. Redan på 1970-talet såg Giorgio Flessati möjligheterna att odla druvor för framställning av kvalitetsviner i Elqui-dalen och inte bara de enklare Piscodruvorna. När det i slutet av 1990-talet blev klart att Aldo Oliviers bodega och en del av hans vinodlingar skulle komma att översvämmas av en stor bevattningsdamm passade de båda kusinerna på tillfället att förverkliga planerna på att tillsammans börja göra kvalitetsviner. De bildade Viña Falernia, vars namn anspelar på det mytiska vinet Falerno från romartiden. Gabriela Mistral, som var född i trakten, använde också Falerno i flera av sina dikter som synonym till en närmast överjordisk dryck

Kvalitetsdruvor planterades i nya vingårdar nedströms dammen och en toppmodern anläggning för vinframställning byggdes med italienskt kapital. En av de största vingårdarna är Titon på nära 100 hektar. Den ligger bara 27 kilometer från Stilla Havskusten och varje morgon driver dimbankar in från havet, för att vid middagstid ersättas av en frisk vind och intensiv solinstrålning. Denna klimattyp ger långsamt mognande druvor med hög koncentration av smakämnen hos vinerna. Totalt har Viña Falernia mer än 300 hektar vingårdar med varianterna Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenère, Syrah, Sangiovese, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Semillon, Moscatel de Alexandría, Pedro Jiménez och Alicante.

År 2003 exporterade man mer än en miljon liter av fortfarande ganska enkla viner till framför allt Europa. Systembolaget började i oktober 2003 sälja ett Bag-in-Box-vin gjort på Carmenère, som fått mycket växlande omdöme av vinjournalisterna. Viña Falernias avsikt var att kunna producera viner av hög kvalitet när plantorna blivit äldre och den nya produktionsanläggningen fungerade optimalt. Den byggdes ut till en kapacitet på 5 miljoner liter, så att man skall kunna femfaldiga exporten inom de närmaste åren. Återstår att se hur detta skall gå ihop med kvalitetsmålsättningen. Tills vidare är i alla fall Viña Falernia Chiles nordligaste vinproducent av någon betydelse.


Viña Falernias nya bodega.

 

FALERNIA

Varietal

 
Reserva

Number One


Late Harvest

Organic Syrah


ANTAKARI

Reserva

Gran Reserva

 

 


Aldo Olivier Gramila

 

 

 

 
Giorgio Flessati

 

 

 

¿A qué trocar por licores
el falerno que te dieron,
si el corazón, que es tu vino,
arde dentro de tu pecho?
Gabriela Mistral: "Araucarias"

 

Caminando, vi abrir las violetas;
el falerno del viento bebí.
Gabriela Mistral: "Nocturno".