Viña La Fortuna

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1942

Total export år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: 235.000 liter

 

Export flaskvin år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: - liter

Chefs-oenolog: 
 
Javier Solari

Tidigare chefs-oenolog: 
 
Pedro Contreras
 
Claudio Barría

Konsulterande oenolog: 
 
Sergio Traverso

Ägare: 
 Familjen Güell

Adress huvudkontor:
 Av. La Costa 901, 
 Sagrada Familia, Curicó

Telefon huvudkontor:
+56 75 47 10 23   

Fax huvudkontor:
 +56 75 47 11 75

E-mail huvudkontor:
 ldguel@entelchile.net  

Webbsida:
 www.lafortuna.cl

Svensk agent:
 -


Den Panamerikanska huvudvägen från Alaska till Patagonien korsar landsvägen mellan Lontué och Sagrada Familia någon mil söder om Curicó. Från korsningen ser man egendomen La Fortuna mot väster, med 200 hektar fruktodlingar och ungefär lika mycket vingårdar. Under 50 år gjorde familjen Güell vin här för den lokala marknaden tills de i början på 1990-talet också började satsa på export under eget namn.

Modesto Güell, som var son till vinodlande katalaner, köpte La Fortuna år 1942 och började odla och sälja vin i lös vikt av Cabernet Sauvignon, Merlot och Sauvignon Blanc. Under 1950-talet utbildat sig sonen Daniel till oenolog på Katolska Universitetet i Santiago och genomförde ytterligare nyplanteringar för tillverkning av kvalitetsviner åt de stora vinhusen. För att inte vara helt beroende av dessa hade man samtidigt direktförsäljning av vin till kunder i regionen och i södra Chile.

Vinet levererades vanligen i kärl på 5, 10 eller 15 liter till lokala utskänkningsställen. Under 1960-talet blev det emellertid förbjudet att servera icke-buteljerat vin på barer och restauranger i Chile och man övergick till små portionsflaskor på 20 cl, som blev kända under namnet "Fortunitas". 

Den djupa ekonomiska krisen i Chile i början av 1980-talet tvingade emellertid de mindre vinodlarna att söka nya vägar. Sonsonen Luis Daniel, nuvarande ägare till La Fortuna, införde nya tillverkningsmetoder och började marknadsföra familjens vin utanför Chile. Man har under 1990-talet bl a haft framgångar med sina viner av druvan Malbec, vilken är ganska ovanlig i Chile eftersom det är den mest odlade och bästa druvan i det närbelägna Mendoza i Argentina. 

En del av Viña La Fortunas utrustning för vintillverkning är ganska ålderdomlig, bl a de stora faten av träslaget Raulí och de hydrauliska pressarna. Luis Daniel Güell anser emellertid att de senare är både snabbare och bättre än pneumatiska pressar.

Som en av de första vinodlarna i Chile producerar La Fortuna också "Organic Wines", d v s giftfritt odlade viner. Därvid har man haft hjälp av sina erfarenheter från fruktodlingen, där man sedan länge tvingats införa giftfria metoder för exportprodukterna.

 

La Fortuna

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Malbec

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc 

Racines (Organiskt vin)

- Cabernet Sauvignon

- Malbec

- Sauvignon Blanc

 

Luis Daniel Güell