Viña Linderos

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1865

Produktion år 2001:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: - liter

 

Export år 2001:   

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: - liter

Chefs-oenolog: 
 
Miguel Ortiz L.

Tidigare chefs-oenolog: 
 -

Konsulterande oenolog: 
 -

Ägare: 
 
Miguel Ortiz Lizarralde

Adress huvudkontor:
 
Viña Linderos, Linderos,
 Buin

Telefon huvudkontor:
 +56 - 2 - 821 03 90

Fax huvudkontor:
 +56 - 2 - 821 03 85

E-mail huvudkontor:
 ortiz@linderos.cl  

Web-sida:
 www.linderos.cl

Svensk agent:
 
-


Viña Linderos är en mycket gammal och traditionell vinproducent i Chile, grundad år 1865 av Alejandro Reyes Cotapo, som var en av den chilenska vinodlingens pionjärer. Hans familj och en senare ägare hade odlat vin här kontinuerligt när Miguel Ortiz Olave i början av 1940-talet köpte egendomen och fortsatte den verksamhet han som vinodlare  bedrivit i Rioja i Spanien redan innan han kom till Chile år 1915.  Sonen Eugenio fortsatte i faderns fotspår och blev både professor i oenologi vid Katolska Universitetet i Santiago och ordförande i de chilenska vinodlarnas förening. Hans son Miguel, den nuvarande ägaren, blev också oenolog liksom dennes son Eugenio Ortiz, som nu är VD för Viña Linderos.

Orten Linderos ligger i södra Maipo-dalen, omkring 4 mil från Santiago, i närheten av det område där t ex Viña Carmen och Viña Santa Rita framställer några av de bästa vinerna på druvan Cabernet Sauvignon i Chile. Där har Viña Linderos 50 hektar vingårdar planterade med Cabernet Sauvignon och Merlot, vilka man successivt förbättrat och förädlat under familjens fyra generationer av kunniga vinodlare och oenologer. Därtill har man 70 hektar vingårdar i Colchagua-dalen, uteslutande planterade med Cabernet Sauvignon.

I den moderna produktionsanläggningen med kapaciteten 890.000 liter framställer Viña Linderos bara röda varietal-viner av de två slags druvor man odlar. Ägarna anser att klimat och jordmån medger att man i Chile kan framställa de bästa röda vinerna i världen med en adekvat kontroll och bevattning under druvornas tillväxtperiod. Det krävs inte någon korrigering av alkoholstyrkan genom tillsats av socker, som i Frankrike och på andra håll, och de stora temperaturskillnaderna mellan dag och natt ger naturligt koncentrerade viner med höga halter av antioxidanter. Därför bör inte färg, smak och doft på de högklassiga chilenska varietal-vinerna förändras genom lagring på ekfat.

Huvuddelen av Viña Linderos export går till Europa, framför allt till Tyskland.

 

Varietal

- Cabernet  Sauvignon

- Merlot

 

 
Miguel Ortiz L.