chileviner.com
  óóóóMånadens vyóóóó  

 

Övriga vyer:
Costanera Center


Valdivia

Villarica - Pucon

J
uan Fernández-
arkipelagen

Humberstone

Pablo Nerudas Isla Negra

Staden Punta Arenas

Portillo

Jesuitleden-
Cruce de Lagos

Vilda djur i Patagonien

Sewell

Kap Horn (
Cabo de Hornos)

Gruvan Chuquicamata

San Rafael-lagunen

Staden Valparaíso

Moneda-palatset
i Santiago

Staden Arica

Staden Castro
på ön Chiloé

Valle de la Luna
(Måndalen)

Nationalparken Lauca

Isla de Pasqua (Påskön)

Volcan Osorno

Torres del Paine

 

 
Den s. k. Inca-leden går från Chile till Mendoza i Argentina. Först år 1930 byggdes den första vägen, via passet Los Libertadores på 3.900 m höjd. Nu är den en modern trafikled de 34 milen till Mendoza  City från Santiago.

På den chilenska sidan går vägen i en jämn stigning i bl a Aconcaguaflodens dalgång upp till Juncal ca 14 mil från Santiago. Därefter stiger den brant 680 meter upp till skidorten Portillo i 29 tvära serpentinkurvor. Sedan återstår bara några kilometer till gränsen mot Argentina. Den ligger på 3.185 meters höjd inne i den 4 km långa tunnel som öppnades år 1980. På den argentinska sidan sluttar så vägen jämnt de 19 milen ned till Mendoza City, enligt nedanstående profil.



Att leden blivit en viktig Dry Cargo Line över den sydamerikanska kontinenten ser man genast på de talrika lastbilarnas nummerplåtar. Från Argentina, Bolivia, Paraguay och Brasilien transporteras stora mängder gods till de västra delarna av de båda amerikanska kontinenterna och genom Panama-kanalen till Europa (och åter). Efter rikliga snöfall vid gränsen kan långtradare bli stående många dagar i väntan på att vägen kan röjas. På vintern är det alltid komplicerat för lastbilar att köra nedför i kurvorna på serpentinvägen. Hastigheten är oftast 5 -10 km/tim. Alla privatbilar måste ha snökedjor vid vinterväglag.

Redan år 1905 invigdes en järnväg mellan Mendoza och Los Andes i Chile. Trots att den hade många tunnlar var den  längre än dagens vägförbindelse, eftersom den fick gå långt in i alla sidodalar på den chilenska sidan för att vinna höjd. År 1984 stängdes förbindelsen, sedan en jordbävning nära gränsen för-stört spår och stationsbyggnad. En stor del av rälsen och broarna finns kvar och många hoppas att man skall genomföra projektet att åter öppna en turist-järnväg på sträckan.
 


 

 

 

 

 

 

 

 



Rio Blanco i Aconcagua-dalen

 

 

 

 

 

 


Sparv på 3.100 m.ö.h.