Viña Selentia

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1998

Produktion år 2001:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: - liter

 

Export år 2001:   

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: 379.000 liter

Chefs-oenolog: 
 
Cristophe Paubert

Tidigare chefs-oenolog: 
 
-

Konsulterande oenolog: 
 
Hervé Romat

Ägare: 
 Bodegas y Bebidas S. A.
 (Spanien)
 Familjen Mayol-Bouchon

Adress huvudkontor:
 Villa Angostura s/n
 San Fernando
 VI Región

Telefon huvudkontor:
+56 72 91 30 86 

Fax huvudkontor:
 +56 72 91 30 87

E-mail huvudkontor:
 selentia@entelchile.net 

Webbsida:
 www.byb.es 

Svensk agent:
 -


År 1892 kom den 22-årige Guillaume Bouchon till Chile från Arveyres nära Bordeaux i Frankrike. Han köpte så småningom mark och planterade vin i Angostura, norr om San Fernando i Rapel-dalen, där han också byggde en anläggning för vinframställning. Verksamheten togs över av hans söner Abel och Antonio Bouchon, vilka med tiden skapade ett av Chiles största vinproducerande företag. Ett av Abel Bouchons barnbarn, María Teresa Silva Bouchon, ärvde en del av vingårdarna och bildade i mitten av 1970-talet Viña Casa Silva tillsammans med sin man. 

En annan del av de ursprungliga vingårdarna ärvdes av barnbarnet Luis Mayol Bouchon. Hans familj drev Viña Angostura under många år tills de år 1998 ingick en allians med det spanska företaget Bodegas y Bebidas och bildade Viña Selentia. Bodegas y Bebidas är Spaniens största distributör och exportör av vin och ägs sedan 2001 av Allied Domecq. Namnet Selentia har hämtats från latinets Selentium, som betyder lugn eller vila, och syftar enligt ägarna på att stora viner måste lagras i stillhet.

Spanjorerna byggde omgående en hypermodern produktionsanläggning i tegel och limträ med fransk-inspirerad arkitektur. Den har kapaciteten 1,3 miljoner liter med 2.000 ekfat i bodegan, varav 2/3 av fransk ek. Invigningen skedde i december 2000, samtidigt som Viña Selentias första viner lanserades. Byggnaden ligger mitt i vinfälten på sammanlagt 150 hektar, med plantor som är 10 till 90 år gamla. Cabernet Sauvignon odlas på 125 hektar, Merlot på 15 och resten upptas av Carmenère, Petit Verdot och Chardonnay. 

Vinfälten är indelade i odlingsenheter med likartade förhållanden som vinifieras och lagras separat. Alla druvor skördas för hand och transporteras i små plastbackar till ett sorteringsband innan de sönderdelas och pressas. Båda de ansvariga oenologerna är fransmän och de strävar enligt egen utsago efter att åstadkomma ett vin som är fruktigt samtidigt som det skall kunna lagras. 

Trots sin ringa erövrade Viña Selentia redan under år 2002 flera internationella utmärkelser. Vid Concours Mondial i Bryssel och Citadelle de Vin i Bordeaux fick de  silvermedaljer för sin Chardonnay Reserva  2001, och i Japan Wine Challenge silvermedaljer för Cabernet Sauvignon Reserva Especial 1999 och Carmenère Reserva 2001.

Under år 2004 har Viña Selentia förvärvats av Viña Santa Helena och upphört som fristående företag med eget namn.

 

Varietal

- Cabernet Sauvignon

Reservado

- Cabernet Sauvignon

- Chardonnay

Reservado Especial

- Cabernet Sauvignon

- Chardonnay