Viña Miguel Torres

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1979

Total export år 2009:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt:  - liter

 

Export flaskvin år 2009:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: -  liter

Chefs-oenolog: 
 
Fernando Almeda Ollé

Tidigare chefs-oenolog: 
 
Fernando Almeda Ollé

Konsulterande oenolog: 
 
-

Ägare: 
 Familjen Torres, Spanien
 
(Miguel A. Torres)

Adress huvudkontor:
 Panamericana Sur Km 195
  Casilla 163, Curicó

Telefon huvudkontor:
 +56 75 56 41 00   

Fax huvudkontor:
 +56 75 56 41 15

E-mail huvudkontor:
 mdiaz@migueltorres.cl  

Webbsida:
 www.
migueltorres.cl

Svensk agent:
 Miguel Torres Sverige AB
 Kungsgatan 78,
 SE-112 27 Stockholm
 Tel. +46 8 545 83 390
 Fax +46 8 545 83 399
 info@torres.se
 www.torres.se


Den chilenska vinodlingens fader har han kallats, Miguel A. Torres. De är kanske att ta i, för vin har odlats i Chile sedan de spanska erövrarna kom på 1540-talet och de medföljande prästerna behövde nattvardsvin. Men otvivelaktigt har han genom sitt goda exempel reformerat den chilenska vintillverkningen i grunden.

Han var den förste som införde rostfria ståltankar med kylaggregat och temperaturkontroll, pneumatiska pressar och små fat av fransk och amerikansk ek för jäsning och lagring av kvalitetsviner. Han visste vad han gjorde, för familjen Torres har tillverkat vin i Penedès sedan 1700-talet och är Spaniens största vinexportörer. År 1870 bildade man det nuvarande företaget i syfte att sälja vin över hela världen, och Miguel A. Torres är femte generationens ledare av företaget. Sverige är en viktig exportmarknad för Torres sedan lång tid. Vem har väl under årens lopp inte någon gång druckit en Sangre de Toros eller Coronas från Systembolaget?

I slutet av 1970-talet reste Miguel och hans far flera gånger till Chile för att leta efter lämpliga vinodlingar som grund för en etablering i Sydamerika. I hjärtat av Maule-regionen, alldeles i utkanten av staden Curicó, fann man vingården Maquehua på 90 hektar, där allt stämde: pris, jordmån, makro- och mikroklimat. I januari 1979 förvärvade man fastigheten och inledde genast arbetet med att modernisera anläggningen för vinframställning och att plantera nya druvsorter. Därefter har man successivt inkorporerat två närbelägna vingårdar, San Francisco i Lontué-dalen och Cordillera i Rio Claro-dalen, på tillsammans 165 hektar, och ytterligare två vingårdar längre söderut.

Liksom i Spanien är Torres intresserade av att också i Chile experimentera med nya vinifieringsmetoder och nya druvsorter. I de nya vingårdarna har man, utöver de traditionella sorterna, planterat katalanska druvor som Cariñena och Garnacha. Cariñena ingår redan som huvudbeståndsdel i vinet Cordillera.

Torres har även varit föregångare i Chile när det gäller att ta emot besök från konsumenter och andra intresserade. Anläggning strax söder om Curicó ligger precis vid den Panamerikanska huvudvägen och på senare år har man byggt reception, butik och en restaurang för besökare, och anordnar guidade turer hela dagarna. Dessutom tog Viña Miguel Torres initiativet år 1986 till att återuppta den gamla traditionen med Vinskördefester (Fiesta de Vendimia) i Curicó under mars månad varje år, något som nu spritt sig till alla vinregioner i Chile.


Glada Munskänkar i Viña Miguel Torres Restaurang


Miguel A. Torres

Röda viner

- Cordillera

- Manso de Velasco

- Santa Digna Cab.
  Sauvignon

- Santa Digna Merlot

Vita viner

- Santa Digna Sauv.
  Blanc

- Don Miguel

- Maquehua

- Copihue

Rosévin

- Santa Digna Cab.
  Sauvignon Rosé

Late Harvest

- Riesling

Mousserande vin

- Miguel Torres Brut